مرغداران برای غذای مرغان خود به سوپر مارکت ها سرازیر شدند/سویا خوراکی نایاب شد/افزایش قیمت سویا
به گزارش بازار مولوی به نقل از کمبود خوراک طیور در سطح کشور موجب شده مدیران مرغداریها، خوراک طیور مورد نیاز را از بازار آزاد با قیمت چند برابر ارزش واقعی تامین کنند و حتی تعدادی از مرغداران با هجوم به فروشگاه های مواد غذایی و خرید سویاهای بسته بندی و شفته عملا این فروشگاه ها را خالی از قلم کالایی به اسم سویا کرده اند.
توزیع قطعی نهادهها با ارز ترجحی در سامانه بازارگاه
«امید گیلانپور» معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسبوکارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اظهارداشت: توزیع نهادههایی که با ارز ترجیحی تامین میشود، باید در سامانه بازارگاه انجام شود.
وی فعالیت این سامانه را در کشور نمونه برشمرد و گفت: باید توانمندیهای این سامانه را افزایش دهیم.
معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسبوکارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی ادامهداد: این سامانه توانایی دارد تا همزمان نقل و انتقال پول و توزیع کالا را انجام دهد.
گیلانپور، درباره توزیع نهاده برای مرغ گوشتی در سامانه بازارگاه خاطرنشانکرد: از روز پنجشنبه واحدهای مرغ گوشتی نیز توسط سیستم اتوماتیک نهاده دریافت میکنند، همچنین در بخش دام هم پس از رفع نواقص احتمالی این کار انجام خواهد شد.
وی ادامهداد: بخشی از سامانه که مربوط به رصد تحویل کالا است در حال به روز رسانی و تغییر بوده و شرکتهایی که نسبت به تحویل به موقع کالا تاخیر داشته باشند، تذکر دریافت خواهند کرد.
این مقام مسوول افزود: اکنون در سامانه بازارگاه از زمان ثبت سفارش، محمولهها رصد میشود تا وارد کشور شده و داخل سامانه عرضه شوند، بنابراین اگر استانها از شرکتهایی که واردکننده نهاده هستند و آن را خارج از سامانه عرضه میکنند اطلاعاتی دارند با ما در میان بگذارند.
معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی درباره ارتباط سامانه بازارگاه با سامانههای مرتبط دیگر، خاطرنشانکرد: سامانه بازارگاه ارتباط سیستمی با سامانههای مانند سماصط، GIS و قرنطینه دامپزشکی دارد، بنابراین اطلاعات سامانهها را راستیآزمایی میکند و اطلاعاتی که در بازارگاه مینشیند، نتیجه خوانش این سامانه از سامانههای دیگر است.
وی گفت: سامانه بازارگاه به سامانه جامع تجارت متصل است و اطلاعات سامانه انبارها را از طریق همین سامانه دریافت میکند.
گیلانپور با اشاره به استفاده از حساب واسط، اظهارداشت: با حساب واسط میتوان رصد حمل نهاده به واحدهای مرغداری را انجام داد و اکنون سامانه بازارگاه در حال خوانش بارنامهها است.
وی گفت: هیچ واحد مرغداری نمیتواند به جای واحدهای دیگر نهاده دریافت کند، مگر این که مسوولیت خرید افراد به تشکلها واگذار شود.
معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با قیمت تنظیم بازار برای مرغ گوشتی، گفت: در ستاد تنظیم بازار برای کل کشور قیمت مرغ زنده ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان به اضافه ۱۰ درصد ابلاغ شده است.
ارائه نهاده دولتی، فقط به مرغداران مجاز
«مرتضی رضایی» معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این نشست گفت: نقش نظارتی سازمانهای جهاد کشاورزی استانها با سیستماتیک شدن توزیع نهادها باید بیشتر شود.
وی افزود: باید به صورت روزانه فهرست افرادی که نتوانستند در سامانه بازارگاه نهاده دریافت کنند، ارائه شود تا بتوانیم آن را بررسی کرده یا افرادی که نهاده خریداری کرده، اما حمل و نقل انجام نشده را شناسایی کنیم.
رضایی ادامهداد: مرغداران باید به میزان دانی که دریافت میکنند، مرغ تحویل کشتارگاهها دهند و غیر از میزان ظرفیت موجود در پروانه هم نهاده تخصیص داده نمیشود.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اظهارداشت: برای ۴۰ روز پرورش جوجه گوشتی نهاده در نظر گرفته شده، اما نهاده اضافی برای روزهای پس از ۴۰ روز اختصاص داده نمیشود و مرغ باید در روز چهلم به کشتارگاه فرستاده شود.
وی تاکیدکرد: فقط مرغداریهای مجاز نهاده دریافت خواهند کرد.
امروز به طور میانگین هر کیلو گوشت سفید مرغ با قیمت 25 هزار تومان به دست مشتری می رسد و بسیاری از خانوارها برای تامین آن در مضیقه هستند و وضعیت اقتصادی و درآمدی آنها کفاف این وضعیت گرانی و افزایش قیمت را نمی دهد و جوابگوی آن نیست.
به گفته سیامک ناصری عضو تعاونی مرغداران استان کردستان، تامین سویای مرغداری ها سهمیه بندی شده و این سهمیه بندی جوابگوی نیاز مرغداران نیست و آنها مجبور هستند خوراک مورد نیاز طیور خود را از راه های دیگر تامین کنند که خرید سویای خوراکی انسانی از فروشگاه ها یکی از این راهها است.
وی افزود: مقدار سهمیه سویایی که دولت برای یک قطعه جوجه در نظر گرفته است هزار و 400 گرم می باشد که این مقدار در بازه زمانی ای که باید یک مرغ به گوشت استاندارد برسد کافی نیست.
وی افزود: این مسئله کمبود کنجاله سویا موجب ضرر و زیان مرغداران شده و برخی از آنها نمی توانند با حداکثر ظرفیت خود اقدام به تولید جوجه کنند.
ناصری در خصوص علت کمبود کنجاله سویا در کشور، گفت: طبق آنچه که به ما گفته اند تامین کنندگان اصلی سویا در خصوص سیستم مالی ورود و خروج ارز با مشکل مواجه شده اند و نمی توانند سویا وارد کنند.
البته نایب رئیس کانون انجمن مرغداران هم گفته است، ۵۰ درصد نهاده مورد نیاز مرغداران از طریق سامانه بازارگاه به واسطه تشکل ها تامین می شود. اما مرغداران باید مابقی را از بازار آزاد با هزینه گزاف تهیه کنند. البته برخی واحدها به دلیل ارتباطاتی که دارند می توانند درصد بیشتری از نهادهای مورد نیاز خود را از این سامانه تهیه کنند، ولی اکثر واحدهای خرد این امکان را ندارد.
نایاب شدن سویای خوراکی در سطح فروشگاه ها برای شهروندان نیز مشکل آفرین شده و در برخی استانهای محروم که به دلیل شرایط سخت اقتصادی و معیشتی نمی توانند مواد پروتئینی از جمله گوشت قرمز را سبد غذایی خود ببیند سویا جایگزین مناسبی برای ان شده بود که به لطف بی برنامگی دولت از ان هم محروم شده اند
زاهد رسولی یکی از فروشندگان مواد غذایی در سنندج به خبرنگار ما گفت: خرید و تهیه سویای خوراکی برای فروشندگان مواد غذایی خیلی سخت شده چون مرغداران قبل از ما و با قیمت های بالاتر آن را از سطح بازار جمع آوری می کنند و اگر فروشگاه هایی هم این قلم کالا را داشته باشند ان را با چند برابر قیمت به مشتری می دهند.
تولیدکنندگان طی چند ماه گذشته به دلیل عدم تامین نهاده های دامی با نرخ مصوب دچار چالش شدند و متاسفانه هم اکنون قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ برای مشتری 25 هزار تومان است و در این رابطه تنها انتظاری که از دولت می رود برنامه ریزی درست و نظارت کافی بر آن است تا مردم بیش از این در مضیقه و تنگنا نباشند!